GİTMEK - 10.09.2023

112 kere okundu

Yok be, nerede bizde o şans. E şehir nerede, o deniz, o gökyüzü, o insanlar nerede. Varsa yoksa koca şehir, varsa yoksa insan yığını. Kaçıp gideceksin buralardan arkana bakmadan. Yoksa iki ileri bir geri en fazla. Sonra cümle kur kendi kendine nerede bizde o şans diye.

Her şey olasılıklardan ibaret. Ama önce seçim yapmak gerekiyor. Gidecek misin, kalacak mısın? Kalırsan olacakları biliyorsun. Defalarca simülasyonunu yaşadın ve tanrım lütfen gerçek olmasın diye dua ettin. Ya da umarım bu simülasyondur dedin kendi kendine. Gidersen nereye gideceğin, nasıl gideceğin, kimle ve hangi şartlarda gideceğin önemli. Seçilerini doğru yaparsan şansın yaver gider ama seçimlerin kötüyse kesinlikle şanssız olacaksın.

Bir yerden başlamalı. Gece yarısı sokağa çıkmalı mesela. Beyoğlu’na gitmeli. Sarhoşlara sataşıp, hır çıkaran olursa da topuklamalı. Sonra bir daha ve bir daha… Şarap içmeli mesela. Pek muteber değil bizim kafalarda. Rakı içer delikanlı adam. Öldük bittik hem adamlıktan hem de delikanlılıktan. Ben süt severim mesela, kola severim, erik kompostosu severim. Alkollü olacaksa şarap olsun derim. Şimdi bu rakı içen salyangozların kaçı benden adam ya da delikanlı. Ki olsalar da ne yazar. Bu dünyaya adam ya da delikanlı olmak için gelmiş olanın vay haline. Yaşamadan ölüp gidecek garibim. Bahsettiğimiz gitmelerden de değil. Güme gidecek boylu boyunca. Hoca efendi soracak nasıl bilirdiniz diye. İyi bilirdik diyecek saf tutmuş delikanlılar. Gömün gitsine bağlanacak sonuç. Çok delikanlı adamdı ama Azrail tek hamlede aldı canını. Beyoğlu önemli. Türkler yerini diğer uluslara bırakmış olsa da eğlence aramaktan kimseye zarar gelmez. Hem evde oturup ne olacak. Film seyretmekten daha keyiflidir setin havasını solumak. Şarap zorunluluk değil!

Sonra atlayıp arabaya şehir dışına doğru sürmek gerek. Kuzeyde Şile var, batıda Yunanistan, doğuda batı Karadeniz. Daha ötesine geçmek keyif kaçırabilir. Doğası iyi ama insanı gereğinden fazla delikanlı. Öyle diyorlar kendileri için ama ben uyanığını da iyi bilirim uyuyanını da. Güneyde ne istersen var. Ne kadar istersen var.

Kaçmalı yani birkaç kez şehirden. Kendini de alıp baş başa kalabileceğin bir yerlere gitmeli. Kafa dinlemeli, abuk subuk şeyler dinlemeli, kimseyi dinlememeli… Sonra dönüp gelirsin zaten. Hep dönüp gelinir zaten. Dönmeyenler de gittikleri yerde mutludur umarım. Gitmeyi hafife almamak gerek. İhmal de etmemeli.